Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza prowansalska

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
woda 1/2 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
drożdże 5 dag
olej 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
boczek 4 plastry
kiełbasa 1/2 szt
pieczone udko kurczaka 1 szt.
cebula 1 szt.
sos pomidorowy 1 op.
ser camembert 1 op.
plastry żółtego sera

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza prowansalska

Kroki postępowania

1
W garnku mieszamy 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 szklance mąki pszennej, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Krok 1 - Pizza prowansalska foto
2
Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy . Polałam ciasto gotowym sosem pomidorowym i posypałam ziołami prowansalskimi. Jako obkład wykorzystałam plasterki kiełbasy, pokrojony w kostkę boczek i pieczonego kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki 2 różnych serów.
Krok 2 - Pizza prowansalska foto
3
Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki
Krok 3 - Pizza prowansalska foto
4
Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.
Krok 4 - Pizza prowansalska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 23.01.2012 12:34
Poproszę kawałeczek. Bardzo apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak