Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
margaryna 70 g
cukier puder 1 łyżka
woda 100 ml
cukier 1 szkl.
Cynamon cały Prymat 1/3 szt.
jabłka 5 bez skórki i gniazd nasiennych

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
Krok 1 - Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka foto
2
Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korą cynamonową.
Krok 2 - Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka foto
3
Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
Krok 3 - Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka foto
4
Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Krok 4 - Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka foto
5
Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.
Krok 5 - Tarta Tatin, czyli babcine karmelizowane jabłka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 02.12.2012 15:42
Tarta Tatin jest pyszna!
pacpaw 02.12.2012 15:32
jeśli to smakuje tak jak wygląda to nie mam pytań
Agnieszka_B 23.01.2012 19:59
Jest pyszna!
BernadettaP 23.01.2012 10:56
Musi być pyszna !
Misiabe 23.01.2012 03:02
pysznie wygląda!!
stokrotka 22.01.2012 18:58
na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak