Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 2 szt
mleko 2 szklanki
masło 1 łyżka
jabłka 1 kg
cynamon do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Deser na ciepło

Do garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy ryż, doprowadzam do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 min.Następnie wlewamy mleko i nadal gotujemy do chwili aż ryż wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszamy.Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do ugotowanego ryżu razem z masłem i dwoma łyżkami cukru. Mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy pół szklanki cukru i cynamon według uznania. Z białek ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru. Formę do zapiekania /lub kilka małych foremek/ natłuszczamy i przekładamy do niej ryż. Na ryż przekładamy jabłka a na wierzch pianę z białek. Zapiekamy ok. 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.06.2012 08:26
smaczny
Emilia22 22.01.2012 17:12
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak