Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladka śmietankowo makowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukru 15 dag
mąki 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
śmietany 18% 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukru pudru 4 łyżki
maku 1 szklanka
lukier 3 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Roladka śmietankowo makowa

CIASTO:Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon. Krem: 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z makiem. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała , rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia.Na koniec roladę polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 10.02.2013 13:50
świetna
Ewa104 22.01.2012 18:56
Bardzo apetyczna rolada.
iziona 22.01.2012 16:02
Bardzo ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak