Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówka z pożeczkamii i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 6 dag
mleko 2% 1 szkl
mąka pszenna 3 szkl
olej roślinny 7 łyżek
jajko 1 szt
sól do smaku
porzeczki
mąka 200 g
masło 100 g
cukier kryształ 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka z pożeczkamii i kruszonką

Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka. Dodajemy mąkę, sól do smaku, olej i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut. Porzeczki myjemy i obłuskujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier mieszamy ze sobą, wyrabiając kruszonkę-gładkie ciasto.
Pół ciasta drożdżowego wykładamy do blaszki. Na to kładziemy porzeczki i resztę ciasta. Kruszymy ciasto do kruszonki. Pieczemy do zrumienienia, około 30 minut.

Smaczności

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 01.06.2012 10:22
Niedługo trzeba będzie zrywać porzeczki. Podsunęłaś mi świetny pomysł na wykorzystanie ich:)
paula99926 09.05.2012 09:20
fakt :)
mufinka79 08.05.2012 21:57
Porzeczkami piszemy :) a nie pożeczkamii
Marta1986 04.05.2012 10:12
pychotka
Fiffi 07.03.2012 22:37
bardzo w moim guście
jola1508 27.01.2012 17:18
dzi? robi?am, ale z d?emem-pyszna!
treonina 22.01.2012 15:10
mmm pycha!
jola1508 22.01.2012 14:37
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak