Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciacho a\'la azjatyckie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
żółtko jajek 1
melasa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
<b>górna warstwa:</b>
miąższ kokosa 0,5 orzecha kokosowego
czekolada biała 1 tabliczka
cukier waniliowy 1-2 opakowania
budyń waniliowy 3 łyżeczki
białko kilka szt.
tofu 250 (kremowe)
śmietana 3 kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: ciacho a\'la azjatyckie

proporcje na formę okrągłą o średnicy 20 cm, wysokość 4 cm

1. Żółtka ubiłam mikserem z cukrem waniliowym, a białka na sztywno.
2. Ciasto: W misce wymieszałam mąkę (użyłam pełne ziarno Lubelli) z proszkiem do pieczenia. Z masy żółtkowej oddzieliłam 1/3 i zmieszałam z melasą, po czym dodałam do mąki razem ze śmietanką kokosową. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na dno formy, uprzednio wysmarowanej olejem.
3. Górna warstwa: Kremowe tofu - użyłam własnej roboty (przepis tu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html). wymieszałam ze startym na grubej tarce miąższem świeżego orzecha kokosowego.
W rondelku rozpuściłam białą czekoladę (3 kostki zostawiłam do dekoracji) ze śmietanką kokosową. Po przestygnięciu wymieszałam mikserem z masą żółtkową oraz proszkiem budyniowym i dodałam do masy: tofu + kokos. Na końcu delikatnie wmieszałam ubite białka.
Całość przelałam na ciasto do formy.
4. Piekłam 40 min w temp 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypałam startą resztką czekolady, można posypać dodatkowo świeżym kokosem.
Gotowe. Polecam.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 04.03.2014 07:49
ciekawa propozycja
Wafelek2601 02.07.2013 10:09
Fajne to ciacho
Krystyna32 19.06.2013 16:31
pyszne ciacho
Agnieszka-87-25 28.04.2013 09:20
pomysł świetny!
czekoladka_m 24.04.2013 13:15
ja jeszcze nie używałam tofu, ale ten przepis zdecydowanie mnie do niego przekonuje;)
ben-ka 27.11.2012 09:15
wygląda bardzo apetycznie.
IZABELA29 05.11.2012 08:26
z tofu nigdy nic nie robiłam...:)
anemon 16.10.2012 07:20
Ciasto wspaniale się prezentuje, no i te egzotyczne smaki. Powiem krótko - rewelacja.
alexxxanderka 09.10.2012 20:03
wygląda wręcz magicznie! Już czuję ten smak kokosa...
Iiiiii 29.09.2012 11:32
pycha
mirosława4 31.08.2012 19:24
rewelacja
pacpaw 06.08.2012 20:06
takie cuda jeszcze na DS nie widziałem
Dorota59 29.07.2012 15:11
superowe
Iwusia 20.07.2012 21:44
bardzo ciekawy przepisik
kate.500 24.06.2012 19:54
super
Anna169Hosz 22.06.2012 08:45
Bardzo apetycznie wygląda.
bartek8585 27.05.2012 23:07
ciekawy przepis
Fiffi 16.05.2012 23:23
pysznie wygląda
sunnymood 11.05.2012 20:54
pycha
smakowita 06.04.2012 14:26
przepis rewelacyjny ,muszę wypróbować
Robert10 28.03.2012 22:41
raj dla podniebienia
senninha 15.03.2012 20:34
rewelacja! tu już ukłon po sam pas, bo nie tylko wygląda bajecznie, ale nie mogę oderwać wzroku!! Brawo!!!!
fictor123 14.03.2012 07:50
super
rjustysia 11.03.2012 10:58
prezencja: 10!
RenataZ-et 16.02.2012 19:06
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak