Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie Agi.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruchy spód:
masło 10 dag
cukier 1/2 pół szklanki
mąka 1 i poł szklanki
Ciasto:
masło pół kostki
żółtko jajek 7 żółtek
białko 5 sztuk
cukier pół szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
grysik 1 łyżka
twaróg 1 kilo

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie Agi.

Spód: z podanych składników zagnieść ciasto i ułożyć na formie. Wstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować ser. Masło rozpuścić w rondelku i lekko przestudzić. Ser zmielić w maszynce najlepiej dwa razy, dodać do niego żółtka i utrzeć na gładką masę (najlepiej robotem). Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem, grysik, rozpuszczone masło i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z serem. Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Podobno jeśli sernik pęknie podczas pieczenia znaczy, że wyszedł dobry. Tym razem nie pękł, ale i tak wydaje mi się smaczny.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 27.01.2012 14:39
ale pyszno?ci!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak