Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty bakłażan zapiekany z wołowiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
mięso wołowe 300 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
kolendra 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
mięta 1 łyżeczka
chili do smaku
pomidor 1 szt
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty bakłażan zapiekany z wołowiną

Bakłażana umyć, przekroić na pół i wydrążyć zostawiając łódeczki o ściankach ok. 1/2 cm. Zasolić i odstawić na bok.
Wołowinę zmielić z cebulą i czosnkiem. Wydrążony z bakłażana środek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z mięsem i zasmażyć, pod koniec smażenia dodać rozgniecione ziarenka kolendry i resztę przypraw.
Pomidora pokroić w drobną kostkę lub na cienkie plasterki.
Masę mięsną lekko wystudzoną pomieszać z 2/3 żółtego sera, łódeczki z bakłażana wysmarować od zewnątrz olejem i napełnić farszem. Nadziane bakłażany posypać pokrojonym pomidorem i resztą sera.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem, ułożyć na dnie resztę farszu i jeżeli pozostaną to kawałki pomidorów.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 st, na ostatnie 5 minut podnieść temperaturę lub włączyć opcję grilla. Podawać gorące.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.04.2012 21:34
świetne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak