Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu na bimbrze

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna kostka 250 g
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 40 g
żółtko jajek 2
bimber 100 ml
czekolada 80% 1/3 tabliczki
kawa 2 (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu na bimbrze

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki dokładnie odmierzamy.
Krok 1 - Tiramisu na bimbrze foto
2
Mieloną kawę zaparzamy w czajniczku ciśnieniowym.
Krok 2 - Tiramisu na bimbrze foto
3
Odmierzamy 100ml aromatycznego bimbru (można dodać inny alkohol). Kawę studzimy i wlewamy alkohol. Mieszamy.
Krok 3 - Tiramisu na bimbrze foto
4
Żółtka ubijamy mikserem około 10 minut.
Krok 4 - Tiramisu na bimbrze foto
5
Dodajemy stopniowo serek mascarpone.
Krok 5 - Tiramisu na bimbrze foto
6
Miksujemy na gładką masę.
Krok 6 - Tiramisu na bimbrze foto
7
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Krok 7 - Tiramisu na bimbrze foto
8
Łączymy ją z masą serową.
Krok 8 - Tiramisu na bimbrze foto
9
Krem mieszamy delikatnie duża łyżką.
Krok 9 - Tiramisu na bimbrze foto
10
Biszkopty delikatnie maczamy w kawie z bimbrem.
Krok 10 - Tiramisu na bimbrze foto
11
Formę prostokątną wykładamy nasączonymi biszkoptami.
Krok 11 - Tiramisu na bimbrze foto
12
Na to wylewamy 1/3 kremu.
Krok 12 - Tiramisu na bimbrze foto
13
Następnie kolejna warstwa i jeszcze jedna. Zakańczamy warstwą kremową. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 13 - Tiramisu na bimbrze foto
14
Przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą.
Krok 14 - Tiramisu na bimbrze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 20.05.2012 19:07
o bimbru to nie posiadam
polly66 03.05.2012 12:21
Oo ten to ma pomysły
SylwiaMagdaSabin 26.03.2012 16:53
a to ciekawe , na bimbrze, warto sprawdzić
Emilia22 13.03.2012 17:47
rewelacja
tomek18 10.02.2012 09:38
super deser
pacpaw 03.02.2012 21:04
no właśnie! po co ona tam jest :o) UWAGA w przepisie nie powinno być margaryny!!!
BernadettaP 03.02.2012 07:24
Pacpaw, a co robimy z margaryną ?
Jolanta_P-S 30.01.2012 10:35
ale? waln?? tytu?;) ale przepis ?wietny
MAR3STA 25.01.2012 22:35
genialne!
Sroczka 22.01.2012 12:31
ciekawa wersja popularnego deseru
Mati13 22.01.2012 09:43
pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak