Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryżowe kulki z mozzarellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mozzarella pokrojona w kostkę 20 dkg
ryż 1/2 szklanki
rosół drobiowy 1 szklanka
wino białe wytrawne 1 kieliszek
oliwa 4 łyżki
jajko 1 szt
parmezan starty 30 gram
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ryżowe kulki z mozzarellą

Cebulę szklimy na oliwie dodajemy ryż i smażymy 2 minuty,wlewamy wino i podgrzewamy na małym ogniu aż wino odparuje.Dolewamy trochę ciepłego rosołu i gotujemy mieszając aż ryż wchłonie płyn.Rosół dolewamy stopniowo ciągle mieszając aż ryż spęcznieje.Po 15 minutach będzie kruchy i smaczny.Garnek zdejmujemy z ognia dodajemy parmezan sól i pieprz.Wbijamy jajko mieszamy i studzimy.Smażymy w głębokim gorącym oleju a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Podajemy gorące z sosem winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 21.01.2012 20:32
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak