Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane udka zapiekane

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4
czosnek w proszku 1 łyżeczka
majeranek
sól
pieprz
olej roślinny 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane udka zapiekane

Udka myjemy , odrzucamy to co zbędne , jeśli chcemy aby były miękkie i chrupiące wkładamy je do osolonej wody na 12 h , odstawiamy do lodówki . Robimy marynatę z 3 łyżki oleju wlewamy do miseczki dosypujemy paprykę słodka , szczyptę papryki ostrej , majeranek , czosnek granulowany do smaku , pieprz . Udka nacieramy solą następnie gotową marynatą . Ja odrzuciłam skórę bo była bardzo brzydka , niestety takie mamy dzisiaj mięso . Pieczemy na blaszce w temperaturze około 180 C , lub na rożnie w temp 170 C około 40-50 minut . Zdjęcie dodaje marynowanych udek przed pieczeniem bo łasuch zjadły za nim się spostrzegłam .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak