Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet ziemniaczany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 1/2 kg
ziemniaki gotowane w mundurkach 1 1/2 kg
słonina 25 dkg
mąka 2 łyżki
śmietana kwaśna 2 łyżki
cebula 3 szt
jajko 2 szt
smalec 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet ziemniaczany

Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy przepuszczamy przez maszynkę ,następnie mieszamy je ze śmietaną solą pieprzem.Słoninę kroimy w kostkę topimy na rozgrzanej patelni,dodajemy drobno posiekaną cebulę i chwilę smażymy razem.Wlewamy do masy ziemniaczanej dokładnie mieszamy wbijamy jajka dodajemy mąkę i starannie wyrabiamy.Formę do pasztetu smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą.Wykładamy połowę masy na wierzchu układamy plasterki boczku przykrywamy pozostałą masą ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy półtora godziny.Podajemy na gorąco z sosem cebulowym lub grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak