Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z dyni

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
dynia 2 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię obieram ze skóry i usuwam gniazdo nasienne.
Krok 1 - Puree z dyni foto
2
Kroję w kostkę.
Do garnka z grubym dnem wkładam pokrojoną w kostkę dynię i wlewam wodę. Wlewam jej minimalną ilość, tak, aby dno było zakryte centymetrową warstwą. W razie potrzeby później dolewam więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą mam dynię.
Krok 2 - Puree z dyni foto
3
Gotuję pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania odkrywam garnek, aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Krok 3 - Puree z dyni foto
4
Ugotowaną dynię odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksuję ją blenderem lub przecieram przez sito i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
Tak przygotowane puree przeznaczam do bezpośredniego użycia lub dzielę na porcje, przekładam do pojemników na żywność i opisane zamrażam.
Wcześniej przygotowane puree znacznie skraca czas przygotowania zup, sosów, pierogów, chleba, ciast, deserów i innych dań.
Krok 4 - Puree z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.02.2014 11:14
przydatny przepis :)
gosia1988 04.08.2013 15:12
fajny przepis na wykorzystanie dyni
Grazyna0211 01.08.2013 16:42
bardzo dobry pomysł
Granita 29.06.2013 08:57
dynię uwielbiam, m.in.za jej energetyczny kolor
barbara11561 01.03.2013 22:05
bardzo apetycznie wygląda:)
anemon 22.10.2012 14:27
caralajna, to dynia odmiany „Early Butternut”. Bardzo ją lubię bo ma dobry smak, zwarty o pięknym kolorze miąższ, jest niewielkich rozmiarów, łatwo obrać ją ze skóry i jak dla mnie bardzo ważne długo i dobrze się przechowuje, u mnie w zbyt ciepłej piwnicy nawet do marca.
anemon 22.10.2012 14:27
caralajna, to dynia odmiany „Early Butternut”. Bardzo ją lubię bo ma dobry smak, zwarty o pięknym kolorze miąższ, jest niewielkich rozmiarów, łatwo obrać ją ze skóry i jak dla mnie bardzo ważne długo i dobrze się przechowuje, u mnie w zbyt ciepłej piwnicy nawet do marca.
caralajna 22.10.2012 07:15
piękny kolor ma ta dynia, ciekawe co to za odmiana :)
alaaa 28.09.2012 08:59
rewelacyjny ma kolor,świetny dodatek do chlebka i zupy,,
anemon 11.08.2012 17:51
Niestety, nie wszystkie odmiany dyni mają taki intensywny kolor.
misia53 11.08.2012 16:54
dla samego koloru warto się skusić
Monika-twin 18.07.2012 07:20
Uwielbiam zupę z dyni, super sposób na pyszne zdrowe posiłki! pycha!
Monika-twin 18.07.2012 07:20
Uwielbiam zupę z dyni, super sposób na pyszne zdrowe posiłki! pycha!
zuzanna_z 24.01.2012 11:16
fajne
ben-ka 23.01.2012 09:08
I dynia może przyciagnąć wzrok - bardzo ładnie wygląda:)
anemon 22.01.2012 10:03
Izabela z ogródka, a w tej chwili to z piwnicy, ta dynia może być przechowywana nawet do późnej wiosny.
IZABELA29 22.01.2012 09:33
z kąd masz taką ładna dynie?
anemon 22.01.2012 09:28
freekate, u mnie też był to proces długotrwały, najważniejsze wg mnie jest dobre, wyraziste doprawianie wszystkich potraw z dodatkiem dyni.
freekate 22.01.2012 06:03
powoli przekonuję się do dyni, jak tak dalej pójdzie to wypróbuję :)
gosia47-47 21.01.2012 20:54
mniam
Magdalena67 21.01.2012 20:37
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak