Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki w sosie grzybowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
sos
musztarda

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki w sosie grzybowym

FRYKADELKI:
1/2kg mięsa mielonego,
8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
łyżeczka musztardy,
bułka,
jajko,
trochę mąki,
sól,
pieprz.

SOS:
8 suszonych grzybów,
łyżka masła,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
pół kostki bulionu grzybowego.

1. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.
2. Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na malym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 30.10.2013 23:09
lubię takie obiadki
Iwusia 20.10.2013 13:26
idealne na obiad
pajbek 17.07.2013 15:36
To musi być bardzo smaczne :-)
jogobella231
jogobella231 20.02.2012 16:39
super
tomek18 17.02.2012 08:07
pyszne
cooleczka 14.02.2012 18:24
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak