Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z szafranem i ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak duży
cebula
ryż 1 szkl.
seler
czosnek 1 ząbek
olej
imbir starty 1 łyżeczka
skórka cytrynowa i pomarańczow po 1 łyżeczce
sól i pieprz
Szafran nitki Prymat szczypta
rodzynki po 2-3 łyżki
migdały po 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z szafranem i ryżem

kurczaka umyć osuszyć i dokładnie natrzeć czosnkiem,solą oraz pieprzem,cebulę obrać pokroić w drobną kostkę a seler w cienkie słupki następnie pokrojone warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju,po kilku min.wsypać ryż i smażyć aż się zeszkli dodać 2 szklanki wrzącej wody lub bulionu,szafran,przyprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać i gotować ryż aż cała woda lub bulion się wchłonie,dodać starty imbir,skórkę cytrynową i pomarańczową,rodzynki oraz posiekane migdały dokładnie wymieszać i napełnić farszem przygotowanego kurczaka włożyć do brytfanki podlać wodą wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.i upiec ponad godzinę często podlewać wodą lub wytworzonym płynem z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.04.2012 11:58
pycha
Madziela 24.02.2012 09:33
Genialny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak