Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora orzechowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
białko 8
cukier 20 dkg
żółtko jajek 3
orzechy 20 dkg
kokos 10 dkg
rodzynki 10 dkg
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
brzoskwinie w puszce 1 puszka
margaryna 1,5
budynie czekoladowe 2
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 5
DODATKOWO:
delicje 30 dkg
wódka
galaretka brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa

Kroki postępowania

1
Rodzynki parzymy w wodzie
Krok 1 - Kora orzechowa foto
2
Orzechy siekamy
Krok 2 - Kora orzechowa foto
3
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, rodzynkami, orzechami i kokosem
Krok 3 - Kora orzechowa foto
4
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy 3 żółtka
Krok 4 - Kora orzechowa foto
5
Łyżką drewnianą mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Z powstałej masy pieczemy 2 placki.
Krok 5 - Kora orzechowa foto
6
Galaretkę rozpuszczamy w 1,3/4 szkl. wody i odstawiamy, aby stężała.
Krok 6 - Kora orzechowa foto
7
Odcedzone brzoskwinie kroimy
Krok 7 - Kora orzechowa foto
8
Sok z brzoskwiń gotujemy z 3 łyżkami cukru. Budynie rozpuszczamy 3/4 szkl wody, dodajemy mąkę, żółtka. Dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Kora orzechowa foto
9
Na gotujący sok wlewamy przygotowane budynie i gotujemy, aby zgęstło. Odstawiamy i studzimy
Krok 9 - Kora orzechowa foto
10
Margarynę ucieramy z zimnym budyniem na masę.
Krok 10 - Kora orzechowa foto
11
Na jeden placek dajemy 1/2 masy
Krok 11 - Kora orzechowa foto
12
Delicje moczymy w wódce
Krok 12 - Kora orzechowa foto
13
Na masę dajemy nasączone delicje
Krok 13 - Kora orzechowa foto
14
Na delicję dajemy część masy i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch dajemy resztę masy
Krok 14 - Kora orzechowa foto
15
Układamy brzoskwinie
Krok 15 - Kora orzechowa foto
16
Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Krok 16 - Kora orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 21.07.2013 20:39
smaczne ciacho
misia53 28.05.2013 09:21
szkoda ,że nie ma w przekroju
misia53 28.05.2013 09:19
o ,to coś nowego , chętnie skorzystam
IZABELA29 28.05.2013 08:29
jest pyszne polecam
ben-ka 27.05.2013 11:11
robiłam podobne ciacho.
Łukasz15 06.10.2012 10:20
Pyszne ciasto
Wacław 30.09.2012 15:21
fajny deserek !
Renataj 03.06.2012 21:27
Aż ślinka cieknie.
wojr63 27.03.2012 15:29
boskie
RenataZ-et 22.02.2012 22:02
przepyszne!
Dorota59 12.02.2012 12:14
wygląda kusząco
teresa18 22.01.2012 10:05
wyśmiente
owca441 21.01.2012 19:11
znakomite
Anna146 21.01.2012 16:00
oryginalne ciasto, oryginalna nazwa
agunesu 21.01.2012 13:20
świetne ciasto:)
Magdalena67 21.01.2012 13:06
lubię takie kolory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak