Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mała czarna z cukrem

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
kakao 2 łyżki
sól szczypta
jajko 4 sztuki
MASA
masło 200 g
cukier puder 0,5 sztuk
aromat rumowy 1 sztuka
MASA LUKROWA
cukier puder 5 szklanek
białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 70 (wrząca)
glukoza 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Mała czarna z cukrem

POLEWA CZEKOLADOWA:
30 g margaryny
6 łyżek kakao
2 łyżki mleka


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka i chwilkę miksować. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać a następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Gotowe ciasto wylać do mini obręczy tortowych o średnicy ok 10 cm. Piec ok 20 min w temp. 180\'C. Upieczone, ostudzone, przekroić na 2 części. ( Jeżeli ciasto urosło nam tzw muffinka tworząc grzybka - ścinamy wierzch, tak by wyrównać ). Miękkie masło miksujemy na puch, dodając cukier puder, a na końcu aromat. Gotowe schładzamy w lodówce. Schłodzoną masą przekładamy biszkopt, oraz smarujemy boki. Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy, by się rozpuściła. Gdy się rozpuści dodajemy glukozę i ponownie mieszamy. Szklankę cukru pudru wysypujemy na wysmarowany olejem blat i dodajemy po łyżeczce wcześniej przygotowanej wody. Zagniatamy, dosypując i dolewając po łyżeczce wody. Gotowa masa powinna być elastyczna i gładka. Ja zazwyczaj zagniatam ok 30-45 min. Gotową masę rozwałkowujemy, a następnie wycinamy paski na wysokość ciasta u mnie 12 cm + 1 cm by wlać polewę. Takim paskiem owijamy ciasto lekko dociskając i naciągając masę tak by ładnie pokryła boki ciasta, tworząc filiżankę. Kiedy już mamy gotowe wszystkie filiżaneczki, dorabiamy uszka. Kawałek paska składamy a następnie rolujemy i tworzymy ucho filiżanki. Białko mieszamy z cukrem pudrem i takim lukrem kleimy uszko - chwilę trzymamy, by się przykleiło. Margarynę rozpuszczamy z kakao i mlekiem, ciągle mieszając aż powstanie polewa. Można dodać ciut więcej mleka w zależności od kakaa i otrzymanej konsystencji polewy. Przestudzić, w zimnej wodzie. Wlewać powoli na ciasto, tak by nie wylało się poza naszą filiżankę. Z lukru zrobić kosteczki, imitując np. cukier i wtopić w polewę. Gotowe schłodzić. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.03.2017 14:41
Na sam widok ślinka cieknie.....
Lis 19.02.2017 21:02
Wygląda świetnie:) też kiedyś będę musiała taką zrobić:)
Bożena Matuszczyk 28.01.2017 22:41
Pyszna ale ja poproszę bez cukru;)
edytazaw89@wp 12.12.2016 08:30
Wygląda pysznie
ben-ka 27.11.2016 16:45
Ciekawy pomysł.
IZABELA29 28.09.2016 12:16
Szkoda kroic
IZABELA29 03.09.2016 13:24
super wygląda
smerfetka79 29.07.2016 21:57
Super wygląda:)
Grazyna0211 08.07.2016 14:22
fajny pomysł
olkaaa 11.08.2013 11:15
rewelacyjny pomysł
Seba 05.06.2013 18:47
smaczna kawka
Renataj 01.04.2013 19:17
Mała czarna, którą się je a nie pije - rewelacja.
msmors 22.02.2013 07:45
rewelacja
Iiiiii 05.04.2012 19:14
pyszne
Ewelina38 22.03.2012 20:40
a to ci niespodzianka... na pierwszy rzut oka pyszna kawusia a tu proszę - świetne ciasteczko.... jestem pod wielkim wrażeniem :)
RenataZ-et 20.03.2012 22:43
przepiękne!! :)
dwa pokoje z kuchnią 19.03.2012 07:52
przeurocze!!
Cynowa_Beata 22.02.2012 10:26
Małe arcydzieło :)
zuzanna_z 16.02.2012 13:09
dobra
kasiaw 14.02.2012 20:53
super
Monia4 10.02.2012 08:47
super przepis
gosia47-47 09.02.2012 19:30
pyszna
Kasiax18 09.02.2012 10:58
pycha
krokodyl 27.01.2012 01:18
fajne, warte spróbowania
Iwusia 27.01.2012 00:18
Aniu mo?esz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak