Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka mojej babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilogram
masło 0,5 kostka
mleko 3,2% 200 mililitry
cukier 0,75 szklanka
drodże, 0,5 kostka
sól szczypta
jajko 2 sztuka
żółtko surowe
masło 0,25 kostka
cukier
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka mojej babci

drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem,odrobiną mąki i cukru.odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.margarynę stapiamy.mąkę wsypujemy do miski,wbijamy jajka,dodajemy sól,cukier,wlewamy schłodzoną margarynę i wyrośnięte drożdże.wyrabiamy ręką aż cisto zacznie odstawać od miski.odstawiamy do wyrośnięcia.przekładamy na blachę wysmarowaną odrobiną smalcu. z masła,cukru,żółtka i mąki wyrabiamy kruszonkę.wykładamy na ciasto.pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 17:50
pyszne
caroline1983 21.07.2010 15:55
Moja babcia tez coś podobnego piekła.
SmacznaPyza 05.07.2010 13:01
podaj, proszę, ile dokładnie ma być drożdży bo na rynku są kostki różnych producentów i różnej wielkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak