Pierożki z jagodami

Pierożki z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    50 dag
  • jajko

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • jagody

    50-60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody umyć, oczyścić, osuszyć. Przesiać do miski mąkę, wbić jajko, dodawać powoli wodę, wyrobić ciasto aż będzie gładkie, podsypywać mąką. Posypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto cienko, ale nie za cienko. Wykrawać szklanką lub kubkiem krążki, na środku kładziemy farsz z jagód i zalepiamy uważając, aby nie pobrudzić brzegów owocami bo będą pękać podczas gotowania. Kładziemy pierogi na gorącą, wrzącą lekko osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na powierzchnię, nie mieszać metalową łyżką, wyjmować cedzakiem lub drewniana na talerz, smarować masełkiem, Zrobić słodką śmietankę i podawać na stół.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

05.02.2012 16:21
hmm pychA

Emilia21

09.08.2011 18:27
mmmm rewelacja;) uwielbiam;)

Emilia21

09.08.2011 18:26
mmmm rewelacja;) uwielbiam;)

polly66

08.07.2011 09:07
jeszcze trochę i będę robić :D juz ślinka cieknie

wedith1

19.09.2010 10:20
Mmmmmmm!!!!! Pyszniutkie!!!!!!!

Monika193

29.07.2010 17:56
hmmm pycha

Malinka

27.07.2010 23:24
Właśnie takie pierogi najbradziej lubię, mniam:)

Ewa111

16.07.2010 22:32
pychota

iwa643

12.07.2010 07:32
musze zrobic takie

meredith

03.07.2010 08:16
aż ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat