Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
woda letnia 1/2 szklanki
jagody 50-60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jagodami

Jagody umyć, oczyścić, osuszyć. Przesiać do miski mąkę, wbić jajko, dodawać powoli wodę, wyrobić ciasto aż będzie gładkie, podsypywać mąką. Posypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto cienko, ale nie za cienko. Wykrawać szklanką lub kubkiem krążki, na środku kładziemy farsz z jagód i zalepiamy uważając, aby nie pobrudzić brzegów owocami bo będą pękać podczas gotowania. Kładziemy pierogi na gorącą, wrzącą lekko osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na powierzchnię, nie mieszać metalową łyżką, wyjmować cedzakiem lub drewniana na talerz, smarować masełkiem, Zrobić słodką śmietankę i podawać na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.02.2012 16:21
hmm pychA
Emilia21 09.08.2011 18:27
mmmm rewelacja;) uwielbiam;)
Emilia21 09.08.2011 18:26
mmmm rewelacja;) uwielbiam;)
polly66 08.07.2011 09:07
jeszcze trochę i będę robić :D juz ślinka cieknie
wedith1 19.09.2010 10:20
Mmmmmmm!!!!! Pyszniutkie!!!!!!!
Monika193
Monika193 29.07.2010 17:56
hmmm pycha
Malinka 27.07.2010 23:24
Właśnie takie pierogi najbradziej lubię, mniam:)
Ewa111 16.07.2010 22:32
pychota
iwa643 12.07.2010 07:32
musze zrobic takie
meredith 03.07.2010 08:16
aż ślinka leci :)
Kate131 03.07.2010 08:13
Ale smaczny przepis,palce lizać!
banditka 03.07.2010 08:11
DO PRZEPISU:Można posypać też pierożki jagodami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak