Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi razowe z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 1 łyżeczka
mąka pszenna razowa 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 2
mleko 1/2 szklanki
Farsz:
cebula
sól
pieprz
kminek
olej 2 łyżki
grzyby 4 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi razowe z grzybami

Farsz: grzyby rozmrozić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać grzyby, poddusić. Przyprawić. Ciasto: do miski wsypać mąkę pszenną oraz szklankę mąki razowej. Dodać pokruszone drożdże, zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wbić jedno jajko, dodać resztę mąki i szczyptę soli. Wyrobić. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dość cienko rozwałkować. Szklanką lub filiżanką wyciąć kółka. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół, dokładnie zlepić. Pierogi ułożyć na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Pozostałe jajko roztrzepać, posmarować pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak