Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 125 ml
masło 1/4 kostki
jajko 2
mleko 1/2 litra
sól 1/2 łyżeczki
mak
Farsz:
kapusta 1/2 kg
pieczarki 1/2 kg
masło 3/4 kostki
cebula
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Ciasto: masło stopić, ostudzić. Drożdże i szklankę mleka rozrobić. Wyrobić z mąką, solą i cukrem, jednym jajkiem, resztą mleka i masłem. Odstawić, by wyrosło. Farsz: cebulę posiekać, pieczarki pokroić, oddzielnie podsmażyć na łyżce masła. Kapustę pokroić, zalać wodą, zagotować. Dodać cebulę, pieczarki i resztę masła, dusić godzinę. Przyprawić do smaku. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na grubość 1 cm. Ułożyć farsz, zwinąć, pokroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak