Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz zabielany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1,5 litra
buraki 0,5 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2-3 szt
zakwas buraczany 0,5 szklanki
cukier do smaku
mąka 1 łyżka
śmietana 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz zabielany

Bulion zagotować (może być z kostki). W tym czasie umyć i obrać buraki i pokroić w plasterki. Następnie wrzucić je do bulionu i pogotować, dodać listek laurowy, ziela angielskie i pół szklanki zakwasu. Nie zagotowywać barszczu, bo straci kolor! Gdy już barszcz nabierze ładnego koloru doprawić solą, pieprzem i zaprawić zawiesiną z mąki i śmietany. Barszcz powinien prawie się gotować, ale nigdy zagotować. Przykrywać się powinno dopiero wystudzoną zupę. Gotowy barszcz można przecedzić i podawać z ziemniakami, jajami ugotowanymi na twardo lub fasolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.02.2012 16:07
bardzo lubię barszcz na zakwasie buraczanym, zakwas robię sama :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak