Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony zawijany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1 szt
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej roślinny 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 5
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 3 łyżeszki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 3 łyżeczki
oregano do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
boczek 1,5 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony zawijany

Surowy boczek nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem białym, przyprawą do pieczeni układamy kilka liści laurowych, można boczek lekko ponacinać. Zwijamy i związujemy ciasno. W rękawie spożywczym mieszamy olej resztę przyprawy do pieczeni, oregano 3-4 ziarenka ziela angielskiego, rozgnieciony czosnek 2-3 ząbki, sól, pieprz, można też dodać np. przyprawę do golonki, 2 ziarenka jałowca. Mieszamy wszystko, wkładamy boczek, związujemy rękaw mieszamy całość żeby boczek był ze wszystkich stron w zalewie i pozostawiamy na ok godz. przekładając co jakiś czas boczek na drugą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie przykrywamy, następnie wkładamy do piekarnika na ok 2 godziny (zależy od grubości rolady), po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 20-30 min żeby boczek sie zarumienił.

Ps. ja dodawałam przyprawy takie jakie lubię. Przepis własny co miałam to dodawałam:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak