Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana z budyniem śmietankowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier puder 3/4 szkl
masło 20 dag
jajko 4 szt
likier pomarańczowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana z budyniem śmietankowym

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodając stopniowo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać, wsypać do utartych żółtek z masłem, dodać likier i ocet, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą, połączyć delikatnie z ciastem. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Do reszty ciasta wmieszać przesiane kakao, wylać na ciasto jasne. Piec w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 24.08.2013 16:37
pyszna babeczka
sara1 28.01.2013 08:30
pychota
czekoladka_m 18.12.2012 20:15
Mmm pycha!
Iwusia 30.03.2012 22:22
wygląda wspaniale
Iwona56 07.02.2012 14:51
ja też je lubię
smakowita 20.01.2012 09:14
bardzo lubię babki
Monika111 20.01.2012 09:06
Pyszna! :)
Emilia22 20.01.2012 08:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak