Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl
drożdże 3 dag
oliwa 8 łyżek
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
twaróg 25 dag
marmolada 5-6 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

Zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać drożdże rozpuszczone w 1 łyżce cukru, oliwę, cukier waniliowy, cukier puder, roztrzepane 1 jajko i wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odłożyć na 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie zarobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować na stolnicy i pokroić nożem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką ułożyć marmoladę i zwinąć w rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 19.02.2013 23:29
wspaniałe rogaliki. Uwielbiam takie.
novita23 12.05.2012 19:46
lubię
agnieszka214 21.01.2012 14:17
pyszne
smakowita 20.01.2012 09:16
ciasto zawsze się udaje ,a rogaliki są pyszne
dwa pokoje z kuchnią 20.01.2012 07:56
uwielbiam te rogaliki, też mam u siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak