Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta biała zapiekana z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2 kg
pieczarki 1/2 kg
kostka rosołowa 1/2 szt
boczek wędzony 15 dag
cebula 1 szt
ogórek kiszony 1 szt
marchewka 1 szt
ketchup 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta biała zapiekana z pieczarkami

Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Kapustę oczyścić i poszatkować,umyć, wymieszać z odrobiną soli i odstawić na 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać odciśniętą kapustę, utartą na grubej tarce marchewkę, listek laurowy, wlać gorący bulion ,wymieszać, przykryć i dusić ok 10 minut. Ogórki pokroić w kostkę i wraz z ketchupem dodać do kapusty. Wymieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Do posmarowanej żaroodpornej formy włożyć połową kapusty, wyłożyć pieczarki, przykryć resztą kapusty, ułożyć pokrojone w kostkę pozostałe masło, posypać bułką tartą i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.08.2013 23:44
Takiej nie robiłam.
sara1 04.02.2013 08:22
smaczna taka kapusta
Iiiiii 16.04.2012 17:56
pyszne
olkaaa 16.04.2012 07:41
jeszcze nie próbowałam
kriso 21.01.2012 08:05
trzeba spróbować
smakowita 20.01.2012 09:19
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak