Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kruszonką.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
kwaśna śmietana 4 łyżki
cukier puder 20 dkg
mąka 50 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
cukier 3/4 szklanki
orzechy 3 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kruszonką.

Zmiękczony tłuszcz zmiksować lub utrzeć dodając kolejno żółtka i jajo, cukier puder, śmietanę. Doprowadzić do powstania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zużyć do wylepienia dna blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, włożyć do emaliowanego naczynia z 1/4 szklanki wody na dnie, mieszając ogrzewać, aż jabłka zmiękną i częściowo odparują. Wymieszane z cukrem jabłka ostudzić, dodać orzechy, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na jabłka. Piec w temp. 200 stopni przez 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.07.2013 20:40
Lubię jabłecznik.
mela25 09.12.2012 10:12
strasznie smaczny
Seba 09.08.2012 18:14
pycha
Motorek 18.07.2012 12:05
smaczne ciasto
monika1968 19.05.2012 19:34
Uwielbiam jabłeczniki
RenataZ-et 09.05.2012 17:15
smakowity
mirosława4 01.05.2012 12:02
super
fictor123 20.04.2012 15:50
pyszny
Wacław 15.03.2012 09:18
pycha deser
barbara11561 04.03.2012 12:53
świetny
berys18 23.01.2012 17:37
fajny przepis na placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak