Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba morska w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 4 szt
marchew 250 g
seler 250 g
natka 1 łyżka
masło 4 łyżki
piwo jasne 300 ml
piwo ciemne 300 ml
skórka z cytryny 1/2 szt
sok z cytryny 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka
ryba 1 (morska)

Przepis i sposób przygotowania na: ryba morska w piwie

Rybę pokroić w dzwonka, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na pół godziny i po tym czasie posolić. Obrane warzywa pokroić w zapałkę i podsmażyć na patelni z natką pietruszki. Wlać piwa, pomieszać, dodać kostkę, szczyptę cayenne, pieprz i skórkę startą z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut mieszając. Dołożyć kawałki ryby, przykryć, podgrzewać na słabym gazie 15 minut. Do 2 łyżek wody wsypać mąkę, wymieszać, dodać trochę sosu z patelni i pomieszać. Rybę wyjąć na gorący talerz, a do sosu dolać rozrobioną mąkę i mieszając zagęścić sos. Rybę podawać polaną sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.05.2012 12:52
Warto tak robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak