Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba duszona po prowansalsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dymki ze szczypiorkiem 3 szt
por 1 szt
papryka czerwona 3 szt
papryka zielona 1 szt
pomidory 3 szt
ząbki czosnku 3 szt
oliwa 2 łyżka
tymianek 1 szczypta
szałwia 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
białe wino 1/2 szkl.
śmietana gęsta 1 szkl.
kostka warzywna 1/2 szt
sok z cytryny 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
ryba 1 (biała, morska)

Przepis i sposób przygotowania na: ryba duszona po prowansalsku

Dymkę i ok. 8 cm szczypiorku posiekać. Por pokroić w krążki. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki, pomidory obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Wszystko wrzucić na patelnię z oliwą i smażyć mieszając, dodać zioła i listek, wlać wino i częściowo odparować. Śmietanę wymieszać z połową kostki warzywnej, dodać na patelnię, włożyć pokrojoną na duże kawałki rybę, przyprawić cayenne i solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.05.2012 12:50
Super ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak