Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 3 garści
orzechy włoskie 5 łyżek
czosnek 8 ząbków
ocet winny 1 łyżka
woda 3 łyżki
olej sezamowy 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą

Kroki postępowania

1
Czosnek kroimy w plasterki polowe przekładamy na patelnie razem z orzechami, a połowę drobniej siekamy i przekładny surowe do miski .Dodajemy ruccole i mieszamy wszystko .(można użyć tylko smażonego czosnku z 4 ząbków, ale ja jestem przeziębiona i ta sałatka miała mi zapewnić dawkę uderzeniową)
Krok 1 - Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą foto
2
Orzechy łuskamy i kruszymy na miejże kawałki.Na patelnie wrzucamy pokruszone orzechy i czosnek w plasterkach, wlewamy łyżeczkę oliwy i smażymy ciągle mieszając aż czosnek zbrązowieje lekko a orzechy ściemnieją. Uważając przy tym by nie przypalić za bardzo składników.
Krok 2 - Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą foto
3
Orzechy przekładamy do miski z ruccolą i wlewamy olej sezamowy, wodę, ocet ,wsypujemy pieprz i łyżkę oliwy z oliwek (ja dodałam smakową czosnkową własnej roboty)
Krok 3 - Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą foto
4
Wszystko dokładnie mieszamy , odkładamy porcję dla każdego z domowników by wszyscy tak samo się zaczosnkowali :)
Można podawać z grillowanym pieczywem lub wcinać bez niczego tak jak własne ja robię
Smacznego i na zdrowie !
Krok 4 - Prażone orzechy z czosnkiem i ruccolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.06.2013 22:34
super przepis
eeee 25.06.2012 11:39
to coś dla mnie
caffee_tea 25.05.2012 22:53
pyyyszne przepis ; )
Małgorzata106 20.03.2012 18:24
super
Jastinka 07.03.2012 20:49
świetne
Jaheira11 04.03.2012 22:12
ale apetyczne
Dorian 08.02.2012 17:55
pycha
stokrotka 26.01.2012 23:27
pychota
Cynowa_Beata 26.01.2012 14:36
Ja sie teraz boje umieszcza? bo jest tyle b??dów na serwerach nowych, a mam ju? kilka w poczekalni.
malcik111 26.01.2012 09:45
:) doczeka?am si? kolejnego przepisu:) s? super dzi?ki!
Magdalena67 20.01.2012 13:06
zachęcająca odmiana
agabi
agabi 20.01.2012 13:01
ciekawe:)
Anna146 20.01.2012 07:06
oryginalna
sylwia / sytofala 19.01.2012 23:26
intrygująca :)
Tomasz17 19.01.2012 22:29
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak