Przepis i sposób przygotowania na: karpatka
Margarynę - 1/2 sztuki musimy wrzucić do 1 szklanki gorującej się wody, mieszamy. Dodajemy następnie mąkę i musimy mocno , szybko mieszać przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy już ostygnie ciasto dodajemy go niego jajka 4 sztuki (całe, cyzli żółtka i jaja), Ucieramy. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozsmarowywujemy na dwóch blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wkladamy do piekarnika i pieczemy w tem 180 stopni C.
Mianowicie, jeżeli chodzi o mase przygotowujemy ją w ten sposób:
Budyń wraz z mlekiem przygotowywujemy wg, opisu na jego opakowaniu ( zresztą każdy potrafi zrobic budyń).
1,5 kostki margaryny ucieramy z żótkami i cukrem pudrem. W trakcie ucierania masy dodajemy już budyń, któy jest ostudzony. Mieszamy. Masę wykładamy na 1 upieczony placek i przykrywamy drugim. Ciasto pzretrzymujemy w lodówce.