Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura granatowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 50 ml
granat 1,1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura granatowa

Kroki postępowania

1
Granaty kroję na mniejsze kawałki i wydrążam pestki.
Krok 1 - Konfitura granatowa foto
2
Wrzucam je do szybkowaru, wlewam odrobinę wody, aby się nie przypaliły i rozpoczynam garowanie.
Krok 2 - Konfitura granatowa foto
3
Po 15 minutach odlewam sok do rondelka, a pestki wrzucam do miksera.
Krok 3 - Konfitura granatowa foto
4
Miksuje je (wtedy lepiej i łatwiej oddziela się miąższ od twardych ziarenek).
Krok 4 - Konfitura granatowa foto
5
Zmiksowane przecieram przez sito wyrzucając twarde ziarenka.
Krok 5 - Konfitura granatowa foto
6
Taką pulpę w rondelku stawiam na ogniu i smażę dwa dni po 3-4 godziny na bardzo małym ogniu.
Krok 6 - Konfitura granatowa foto
7
Do konfitury nie dodawałem ani grama cukru. Z podanej ilości wyszedł 1 słoiczek 300ml konfitury.
Krok 7 - Konfitura granatowa foto
8
Smażenie konfitury można przerwać po jednym dniu, a do mikstury dodać cukru żelującego wtedy konfitury wyjdzie więcej.
Krok 8 - Konfitura granatowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.01.2014 12:36
ja robiłam galaretkę z granatów do słoiczków, ale korzystałam z pektyny i niewielkiego dodatku cukru :)
Grażyna13 26.10.2012 16:17
na pewno będzie eksplozja smaku :)
MAR3STA 26.01.2012 18:56
mo?e wreszcie si? skusz?;)
Weronika_eM 21.01.2012 21:39
ciekawa i smaczna
pacpaw 21.01.2012 18:06
@Beatris tak już mam. Myśl dojrzewa w głowie, jeszcze upłynie czasu zanim zakupię składniki i zacznę robić, ale finalnie zawsze robię :o) W smaku jest słodka z domieszką intensywnego smaku, który nie wiem do czego przyrównać :o)
pacpaw 21.01.2012 18:02
@Bernadetta konfitura posiada naturalną słodycz. Granaty dojrzewały prawie w domku tydzień czasu także były bardzo słodkie. Sądzę, że ewentualnie podczas smażenia można smakować na bieżąco i słodycz uzupełnić cukrem wg własnego upodobania. Ale ogólnie konfitura jest słodka bez cukru :o)
Misiabe 20.01.2012 22:57
Super pomysł na granat! ten owoc jest zdecydowanie niedoceniony :) :)
Sroczka 20.01.2012 13:47
ciekawa konfiturka.
Beatris 20.01.2012 13:36
W końcu zabrałeś się za konfiturę z granatów, o której już niejednokrotnie pisałeś. Jestem ciekawa jak smakuje. Muszę też kiedyś taką zrobić.
BernadettaP 20.01.2012 09:20
Jeszcze nie robiłam i muszę kiedyś koniecznie chociaż ze dwa słoiczki przygotować... Tylko czy bez cukru konfitura nie jest zbyt cierpka ?
BernadettaP 20.01.2012 09:19
Jeszcze nie robiłam i muszę kiedyś koniecznie chociaż ze dwa słoiczki przygotować... Tylko czy bez cukru konfitura nie jest zbyt cierpka ?
BernadettaP 20.01.2012 09:18
Jeszcze nie robiłam i muszę kiedyś koniecznie chociaż ze dwa słoiczki przygotować... Tylko czy bez cukru konfitura nie jest zbyt cierpka ?
ziutula
ziutula 20.01.2012 00:40
fakt, pomysł na granaty dobry..
agunesu 19.01.2012 23:42
niezły pomysł.
Katarzyna/kate1980 19.01.2012 22:55
Ty to masz pomysły :))))
zielonamorelka 19.01.2012 22:34
zawsze bylam ciekawa jak smakuja granaty:) fajnie ze w przepisie nei ma cukru nadaje sie na moja dietke:)
suzana 19.01.2012 20:54
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak