Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony dorsz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 1 kg
sól
sok z cytryny
mąka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz

Kroki postępowania

1
Gdy mamy gotowe płaty , wystarczy je opłukać wodą i wysuszyĆ ręcznikiem papierowym.
Ja akurat dostałam dorsza od znajomego , który złowił ją w Kołobrzegu i mi przywiózł.
Krok 1 - Pieczony dorsz foto
2
Płaty ryby kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2 - Pieczony dorsz foto
3
Przyprawioną rybę obtaczamy w mące. Lekko odtrzepujemy z jej nadmiaru.
Krok 3 - Pieczony dorsz foto
4
Smażymy na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry, a następnie przewracamy na drugą stronę .
Z każdej strony powinna się piec około 5 minut.
Krok 4 - Pieczony dorsz foto
5
Gotowa rybka ,ktrą możemy podać np.z gotowanym peczakiem.
Krok 5 - Pieczony dorsz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 01.01.2013 15:10
ale to dorsz smażony a nie pieczony
misia53 20.11.2012 13:53
Taki świeżutki to rzadkość , ale za to jak smakuje....
ben-ka 23.04.2012 08:41
pyszności:}
Wafelek2601 21.04.2012 16:40
najlepsza jest właśnie taka świeża rybka, pyszna
anemon 20.01.2012 09:21
Nie ma to jak smażony dorsz, a w Twoim wydaniu jest bardzo apetyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak