Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 250 ml
masło 100 gr
mąka 150 gr
jajko 4 szt
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu podgrzewać mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy Piec w temp 200 stopni ok 20-25 min. jeszcze ciepłe ptysie przekroić i ostudzić.

Nadziewać czym dusza zapragnie na słodko słono ostro co kto lubi smacznego. :)

moja rada : ja czekam aż masa trochę ostygnie i wtedy dodaję jajka
soli można dodać ciut mniej wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adagio 20.01.2012 10:42
ptysie jak marzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak