Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka francuska

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 3,5 szklanki
mąka kukurydziana 2 łyżki
drożdże suche 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 0,25 szklanki
białko 1 sztuka
woda 1 łyżka
woda 1,25 (ciepła)
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka francuska

Kroki postępowania

1
Połączyć wodę (20-30 stopni), cukier, sól, mąkę, drożdże. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać 1 do 2 łyżek mąki lub wody. Elastyczne ciasto wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć folią także natłuszczoną w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry aby opadło, wyłożyć na posypany blat i podzielić na 2 kule. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, dłuższy bok prostokąta zgiąć do środka podobnie postąpić z drugim bokiem. Mniejsze boki także zagiąć, szwy skleić na wodę. Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min.Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.
Krok 1 - Bagietka francuska foto
2
Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min.
Krok 2 - Bagietka francuska foto
3
Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.
Krok 3 - Bagietka francuska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 26.06.2013 13:14
pyszna na śniadanko
erym 22.06.2013 15:28
świetny przepis!
Justa32 30.05.2013 17:50
smacznie wygląda
Joanna23 19.04.2013 20:13
przepysznie wygląda
babi17 21.12.2012 11:45
super
MagdaXXX 19.12.2012 18:16
super
pacpaw 02.12.2012 14:44
zabieram się za pieczenie!
Jodaj 11.09.2012 18:24
super :)
mela25 22.07.2012 07:47
rewelacja
magduś83 17.06.2012 13:49
muszę wypróbować
adelajda 07.06.2012 19:23
jak zabraknie mi chlebka to na pewno zrobię taki
calliope 11.05.2012 07:43
wygląda ekstra :)
barbara11561 17.04.2012 10:48
przepysznie wygląda:)
caralajna 21.02.2012 20:12
super prezentacja
gottrina 21.02.2012 11:49
świetna
ziutula
ziutula 20.01.2012 00:36
a z masłem jaka dobra...
Magdalena67 19.01.2012 12:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak