Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowy z foremki

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 gram
drożdże świeże 20 gram
olej rzepakowy 100 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól 3/4 łyżeczki
dynia 300 gram
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy z foremki

Kroki postępowania

1
Do rondla z nieprzywierającym dnem wkładam pokrojoną dynię i wlewam wodę. Wlewam jej minimalną ilość, tak, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolewam więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą mamy dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuję pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka.
Krok 1 - Chleb dyniowy z foremki foto
2
Odkrywam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie rozdrabniam dynię widelcem i odstawiam do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskałam 1 szklankę puree z dyni.
Krok 2 - Chleb dyniowy z foremki foto
3
Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję puree z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiam mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Do miski wlewam łyżkę oleju i obtaczam w nim ciasto zlepione w kulę. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma. Formuję podłużny bochenek i przekładam do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość.
Krok 3 - Chleb dyniowy z foremki foto
4
Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu na głębokość 1 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 35 minut.
Upieczony chleb studzę na kratce kuchennej.
*nacinając chleb uzyskuję taki fantazyjny kształt, rezygnując z nacinania chleb będzie miał lekko zaokrąglony, wypukły wierzch.
Krok 4 - Chleb dyniowy z foremki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 20.10.2015 19:03
Chętnie wypróbuję
Klausia 13.10.2015 17:15
Czy ten kolor wyszedł od samej dyni?
Malgorzata549 09.07.2015 09:47
ciekawy pomysł
Alicee 16.01.2015 12:31
Czu koniecznie musi być mąka pszenna? Czy może być kukurydziana?
Maridka19 31.12.2014 13:40
Wspaniale wygląda :)
Lucan 26.10.2014 17:50
Piękny kolor! Ostatnio ze smakiem zajadam dyniowe bułeczki ze sklepu, czas na włąsny wypiek:) Ciekawe czy da się podmienić drożdże na zakwas
jola91 19.10.2014 09:20
Ale piękny kolor :D
ben-ka 25.08.2014 10:21
Kolor jest śliczny ,niespotykany.
Alex_M 01.03.2014 16:28
wspaniały chlebek :)
Klausia 22.01.2014 20:36
jaki ładny :)
Granita 15.08.2013 08:20
wygląda puszyście i ma bardzo pozytywny kolor;)
Justa32 17.07.2013 18:20
pysznie wygląda Twój chlebek dyniowy
IZABELA29 13.07.2013 07:53
przepyszny chlebuś
Wacław 12.07.2013 09:50
świetny,nie jadłem takiego
smakoszek 05.01.2013 16:56
pysznie wygląda:)
kuklik 23.12.2012 17:12
taki chleb i przyjęcie udane
barbara11561 14.12.2012 22:07
bardzo apetycznie wygląda
pacpaw 02.12.2012 14:47
przekąska podana na takim chlebie zaciekawi nie jednego gościa
reniatka 05.07.2012 16:45
rewelacyjny
caroline1983 19.03.2012 14:19
Bardzo oryginalnie musi wygladać taki pomarańczowy chleb
anemon 16.03.2012 07:26
misia53, ten kanarkowy kolor jest wynikiem braku moich umiejętności robienia zdjęć. Faktycznie cleb ma bardzo intensywny ciemnożółty kolor, jak surowa dynia na pierwszym zdjęciu.
misia53 15.03.2012 21:19
świetny chlebek kanarkowy....
anemon 22.01.2012 09:58
Izabela, jak najbardziej naturalny, powiem więcej w naturze kolor chleba był jeszcze intensywniejszy, bardziej podobny i tylko trochę jaśniejszy od surowej dyni na pierwszym zdjęciu w rondlu. Twój miał jasny kolor, pewnie dlatego, że nie wszystkie odmiany dyni mają tak intensywny kolor.
IZABELA29 22.01.2012 09:41
własnie czy kolor jest naturalny , ja robiłam chleb z dyni i wyszedł blady
Mysiunia 19.01.2012 17:41
piękny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak