Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona łopatka barania

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka barania z kością 800 g
ząbki czosnku 2 szt
sól 1 łyzeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki
cebula 1 szt
dymki ze szczypiorkiem 4 szt
marchew 7 szt
seler średni 1 szt
pomidor 2 szt
wino czerwone 1/2 szkl.
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona łopatka barania

Łopatkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą, włożyć do natłuszczonej brytfanny i przypiec dookoła w 200 st. Dołożyć marchew, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, kawałki selera i ćwiartki cebuli. Piec bez dolewania wody 10 minut. Dolać szklankę wody, oczyszczone i pokrojone pomidory. Temperaturę zmniejszyć do 160 st. i piec 45 minut. Dolać wino, posypać pieprzem i piec 20 min. Jeżeli po tym czasie będzie jeszcze twarde, to dolać następną szklankę wody i piec jeszcze 15 minut. Podawać posypane natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.05.2012 09:16
Kto lubi, ten na pewno ze smakiem to zje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak