Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łopatka barania duszona z sosem maślanym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka barania 4 plastry
białe wino 1 szkl.
cebula 2 szt
marchewka 600 g
kapary 1 łyżka
skórka z cytryny 2 łyżeczki
natka pietruszki 3 łyżki
szczypiorek 3 łyżki
masło mrożone 120 g
sól do smaku
pieprz do smaku
estragon 1 szczypta
rosół z kurczaka 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: łopatka barania duszona z sosem maślanym

Do gotującego się buliony dodać wino i posiekaną cebulę, zagotować i dodać mięso. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Włożyć marchewki i gotować następne 15 minut. Odlać szklankę wywaru do innego garnka i zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucając po kawałku masło, kapary, skórkę, posiekane natkę i szczypiorek, energicznie ubijać. Gdy powstanie gęsty sos doprawić solą i pieprzem. Mięso podawać z marchewką na talerzu, a sos oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.05.2012 13:01
Nie jadłam nigdy baraniny.
gosia47-47 19.01.2012 11:22
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak