Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w winnym sosie z estragonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 1 pęczek
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
wino białe wytrawne 1/2 szkl
estragon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w winnym sosie z estragonem

Umyte szparagi oskrobać, związać w pęczki i ustawić czubkami do góry w garnku z wrzącą osoloną wodą z odrobiną cukru. Gotować około 15-20 minut, odcedzić. Wino zagotować z estragonem, masło stopić. Żółtko ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy zgęstnieje stopniowo dodawać po łyżce przestudzone wino i masło, ciągle ubijając. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Szparagi ułożyć na półmisku, sos podać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 15.07.2012 21:15
rewelacyjny pomysł
Seba 25.04.2012 10:12
extra
Rafał10 13.04.2012 16:03
hmmm ciekawe, trochę się boję ale wypróbuję.
Motorek 07.04.2012 07:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak