Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
czosnek 4 ząbki
oliwa 4 łyżki
smalec 2 łyżki
cebula 2 szt
kostka rosołowa 1/2 szt
ocet winny 80 ml
cząber 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
angielskie ziele
estragon 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody. Do naczynia wlać oliwę, ocet winny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, angielskie ziele, bazylię, cząber, estragon, szczyptę soli i pieprzu, zmiksować. Umyte mięso osuszyć, natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć do lodówki na 10-12 godzin. Następnie mięso wyjąć z marynaty, obrumienić ze wszystkich stron na smalcu, podlać 1 szkl bulionu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po kwadransie wsypać pokrojoną w plastry cebulę, dodać liście laurowe, pozostały bulion i dusić na małym ogniu do miękkości. Miękkie mięso pokroić w plastry, podawać z powstałym przecedzonym sosem, kopytkami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.10.2013 19:36
Musi być smaczna.
Bernadeta 26.04.2013 19:23
pyszne mięsko
Angelika10 31.05.2012 07:46
mniam
edyta44 25.05.2012 12:51
pycha
manaika 13.02.2012 21:54
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak