Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 2/3 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem

Ser dokładnie rozetrzeć, dodać podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, złożyć i dokładnie skleić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 19.01.2013 21:11
pięknie wyglądają i pewno fantastycznie smakują - podoba mi się ten przepis
jolanta19 26.02.2012 16:20
mniam
polly66 12.02.2012 09:33
bardzo fajne
caralajna 01.02.2012 22:13
też takich nie jadłam, ale zachwyca mnie ich kształt
agnieszka214 28.01.2012 15:55
pyszne
Ewaaa 18.01.2012 23:23
Nigdy takich nie jadłam, fajna odmiana dla fanów ruskich pierogów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak