Sznycel wiedeński / wienerschnitzel

Sznycel wiedeński / wienerschnitzel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka cielęca

    500-600 g
  • jajka

    1-2 szt
  • masło

    100 g
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    1/4 szklanki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mięso starannie oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek wzdłuż włókien na plastry o centymetrowej grubości, a następnie ułożyć kotlet na plastikowej folii, przykryć go folią również od góry i rozbijać, tworząc duży kotlet o grubości ok. 3 mm.

Po roztłuczeniu sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, lekko obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej pół na pół z masłem. Tłuszczu powinno być stosunkowo dużo, tak aby kotlety były prawie całkowicie zanurzone we wrzącej, spienionej substancji. Sznycle należy smażyć najpierw na dużym ogniu, z obu stron, a po pierwszym zrumienieniu należy zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny oraz sałatką ziemniaczaną, smażonymi ziemniakami lub frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eklerek

23.06.2011 23:55
pyszności

szajba2

23.02.2011 15:25
poważna sprawa

Babciagramolka

06.01.2011 15:18
Nigdy mi nie wychodzi ta ,, fala ,, na panierce .

Barbara55

26.10.2010 15:12
sznycel dobry jest

rakow2

24.10.2010 15:56
dobra rzecz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat