Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w pieczarkach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 150 g
cebula 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek szczypta
estragon szczypta
śmietana 18 proc 250 ml
tłuszcz do smażenia
wieprzowina 500 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w pieczarkach

Mięso oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry i rozbić nieco młotkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie plastry mięsa. Włożyć je z powrotem i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę oraz pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.07.2012 00:12
mmm pychotka!;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak