Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb domowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 200 ml
woda letnia 300 ml
sól 1,5 łyżeczka
mąka pszenna 300 gram
mąka razowa 100 gram
mąka orkiszowa 100 gram
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb domowy.

Wszystkie rodzaje mąki wysypać na stolnicę,na środku kupki należy zrobić wgłębienie, sypiemy sól, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wlewamy zakwas żytni i letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto należy włożyć do czystej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie takie ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (ja używam formy silikonowej, wówczas nie trzeba smarować tłuszczem) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wierzch ciasta wygładzić łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, następnie delikatnie oprószyć zwykłą mąką. Po upłynięciu 45 minut chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.03.2012 14:53
super
Elżbieta17 19.01.2012 09:04
musi być pyszny taki chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak