Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęcina po francusku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
pieczarki 200 g
mleko 2 łyżki
sok z cytryny 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cielęcina bez kości 700 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina po francusku

W 3 szklankach posolonej wody gotować na małym gazie mięso pokrojone w kostki z obraną cebulą, listkiem i zielem. Po 45 minutach mięso wyjąć i odlać 1 szkl. wywaru. Z 1 łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dolać trochę wywaru, zagotować i przelać do garnka mieszając. Gotować 5 minut, dodać mięso i chwilę podgrzewać. Rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć pieczarki. Zawartość patelni dodać do mięsa i wymieszać. Mleko wymieszać z żółtkiem i dwoma łyżkami sosu i wlać do mięsa. Nie gotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.05.2012 12:51
Smaczne to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak