Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z kapustą.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
jajko 2 sztuk
mąka tortowa 30 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
kapusta 1 sztuk
cebula biała 1 sztuk
marchew 1 sztuk
czosnek 2 ząbek
olej
koncentrat pomidorowy 3 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
kiełbasa śląska 2 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z kapustą.

Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie, następnie po ugotowaniu ziemniaki muszą przestygnąć, następnie należy je przepuścić przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków wbić 2 całe jajka, dodać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, posolić i wyrobić ciasto. Ciasto następnie należy podzielić na części i zrolować wałeczki. Wałeczki kroić w ukośne kluseczki grubości ok. 2cm. Kopytka należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie zabieramy się za kapustę, którą należy dokładnie umyć i poszatkować. Poszatkowaną kapustę należy obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie odcedzić. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, następnie podsmażyć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obraną ze skórki i starta na tarce marchew oraz pokrojone w kostkę kiełbasy i podsmażyć, następnie dodać ugotowaną wcześniej kapustę, podsmażyć następnie dodać koncentrat pomidorowy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć kopytka, a na wierzch wyłożyć porcję kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.03.2012 07:52
lubię
Justyna37 05.03.2012 09:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak