Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z ziemniaczkami z patelni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 szt
sos sojowy 4 łyż
zielona pietruszka 1 peczek
ziemniak 1 kg
Czosnek suszony Prymat 1 łyz
olej
sól
pieprz
musztarda 3 łyz

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z ziemniaczkami z patelni

Musztardę mieszamy z sosem sojowym. Gęś myjemy , osuszamy i nacieramy pieprzem oraz mieszanką musztardy i sosu sojowego. Odstawiamy na godzinkę. Następnie wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy około 2.2/1 godziny , często polewając wytapiającym się sosem .Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą , dzięki czemu mięso zostanie soczyste . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w cząstki . Dokładnie osuszamy i wkładamy do dużej miski . Posypujemy solą , czosnkiem i mieszamy ręką , aby przyprawy dokładnie się wymieszały się z ziemniaczkami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy ziemniaki na rumiano , a następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod przykrywką około 15 min. Pietruszkę siekamy i wrzucamy do ziemniaczków , mieszamy. Gęś wyjmujemy na półmisek obkładamy ziemniaczkami .Sos powstały podczas pieczenia przelewamy do sosjerki i podajemy do gęsi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.01.2012 14:51
super przepis
RenataZ-et 21.01.2012 13:29
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak