Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto maślano-śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
mleko 300 ml
cukier 20 dag
masło 20 dag
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 2 opakowania
śliwki 1 1/2 kg
cynamon 1 łyżeczka
migdały 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślano-śliwkowe

Z drożdży, 100 ml mleka, odrobiny cukru i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn, połowę masła, jajka, połowę cukru. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Na wierzchu układamy połówki śliwek, posypujemy je cukrem cynamonem. Przykrywamy je drugą połówką ciasta, zlepiamy brzegi. Wierzch posypujemy migdałami wymieszanymi z cukrem wanilinowym. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak