Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wisniowy z Czarnego Lasu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 150 g
mąka ziemniaczana 120 g
jaja 5 szt
cukier puder 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 50 g
śmietanka kremowa 3 szkl.
winiak 50 g
wiśnie 700 g
cukier 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
czekolada 70 g
masło 25 g
Biszkopty 25 pokruszone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wisniowy z Czarnego Lasu

170 g cukru pudru utrzeć z żółtkami i powoli dodawać mąkę ziemniaczaną (100g), mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i na sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaną masę wlać do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej biszkoptami. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piecu. Wystudzić, wyjąć i pokroić poziomo na trzy części. Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, zostawić, a gdy puszczą sok zagotować w nim i odcedzić. Do soku dolać tyle wody by zapełnić szklankę, wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i zagotować. Po zdjęciu z gazu dolać winiak i odsączone wiśnie. Śmietankę wraz z resztą cukru pudru ubić na sztywno i połączyć z przygotowaną żelatyną. Dolną część ciasta pokryć warstwą bitej śmietany, na to połowę kremu wiśniowego z wiśniami i pokryć cienką warstwą bitej śmietanki. przykryć następnym kawałkiem ciasta i powtórzyć układanie warstw. Przykryć ostatnim krążkiem tortu, pokryć bitą śmietaną, posypać pozostałymi wiśniami i tartą czekoladą. Wstawić na 3 godziny do lodówki i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.05.2012 16:46
Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak